2014 m. sausio 6 d., pirmadienis

Sinestezija

Kuri iš šių figūrų Kiki, o kuri – Bouba?

Iki 98% tiriamųjų figūrą banguotais kraštais pavadiną Boubą, o spygliuotąją – Kiki.

Apibrėžimas

Žodis „sinestezija“ (gr. syn – sąjunga, aisthaesis – jutimas) reiškia „susijungę jutimai“. Pavyzdžiui, muzika gali būti ne tik girdima, bet ir matoma, jaučiama kaip skonis ar kaip prisilietimas.

„Dar vienas būdingas jutimo ypatumas yra sinestezija. Tai reiškinys, kai vieno modalumo (rūšies) dirginimas sukelia kito modalumo pojūtį. Fonizmas yra tas atvejis, kai veikiant optiniams ir kitiems neakustiniams dirgikliams atsiranda klausos vaizdiniai. Fotizmas – kai veikiant nevizualiniams dirgikliams, garsams ir pan. kyla regimieji vaizdiniai – spalvos. Sinestezijos labiau pasireiškia vaikystėje, bet kartais išlieka ir suaugus“ (Lapė ir Navikas, 2003, p. 70).

Dažnai pasitaiko, kad žmonės, nuo vaikystės patiriantys sinesteziją, mano, kad visi žmonės patiria tą patį. Jie nežino, kad jų patirtis yra kuo nors neįprasta.

Kaip susidaro sinestetinės sąsajos

Kalbos garsai, fonemos, gali iššaukti skonius. Buvo išsiaiškinta, kad fonemos, sukeliančios skonį, yra linkusios būti ir žodyje, atspindinčiame tą skonį. Tikriausiai vaikystėje išmokti maisto pavadinimai veikia kaip šablonas kitiems žodžiams, iššaukiantiems sinestetiškus skonius.

Yra pastebėta, kad kai tik sinestezinė sąsaja sukuriama, ji tokia išlieka visą gyvenimą. Tačiau pasitaiko, kad vaikystėje turėję sinesteziją asmenys, vėliau jos netenka, pvz., paauglystėje, kai vyksta žymūs smegenų pokyčiai.

Nėra dviejų žmonių, turinčių sinesteziją, net identiškų dvynių, kurie patirtų tą pačią spalvą reaguodami į identišką stimulą. Bet jeigu sinestetai skirtingai jaučia stimulus, tai gal iš tiesų reiškia, kad visų mūsų pojūčiai yra skirtingi. Gal iš tiesų tai, ką mes vadiname žalia, aš matau kaip raudoną, o kitas – kaip mėlyną. Kaip tai patikrinti?

Sinestezija ir genetika

Sinestezija yra genetiškai paveldima. Tarp pojūčių ir koncepcijų susidaro nuolatinės sąsajos, nes genai padidina bendravimą tarp skirtingų smegenų sričių.

Sinestezija ir smegenys

Smegenys yra dalinamos į sritis, kurios specializuotos regėjimui, klausai, judėjimui, savo kūno jutimui, kalbai ir t.t. Taip pat yra smulkesnės specializacijos, kai reaguojama į sudėtingesnius stimulus. Pavyzdžiui, regos atveju tai būtų veidų, namų, judėjimo atpažinimas.

Skirtingi jutimai nėra visiškai atskirti. Pavyzdžiui, kai paimame obuolį, mes nematome atskirai jo spalvos, atskirai formos, nejaučiame atskirai jo skonio ir kvapo. Visi šie jutimai susilieja į vieningą obuolio suvokimą.
Sinestezijos atveju tokia pojūčių integracija yra stipresnė nei įprastai.


Sinestezija nėra lokalizuota kokiame nors viename smegenų taške. Ji yra susijusi su neuroniniais tinklais, kurie tarpusavyje jungia skirtingus smegenų regionus.

Spalvotų raidžių ir skaičių atvejis paaiškinamas tuo, kad smegenų sritis, atsakinga už raidžių ir skaičių grafemų atpažinimą, yra kairiajame pusrutulyje šalia spalvų suvokimo srities. Dėl sustiprėjusio bendravimo tarp smegenų sričių, raidės vaizdas iššaukia aktyvaciją ir spalvų suvokimo srityje.

Žmonės, turintys dalinį spalvinį aklumą, patirdami sinesteziją gali matyti tokias spalvas, kokių įprastai nemato.

Sinestezija ir psichodelikai

LSD ir meskalinas kartais sukelia sinesteziją, tačiau ji yra kitokia negu natūraliai patiriama. Sinesteziją gali sukelti ir kiti psichodelikai, pvz., psilocibinas.

Literatūra

Cytowic R. E., Eagleman D. M. 2009. Wednesday is Indigo Blue: Discovering the Brain of Synesthesia. London: The MIT Press.
Lapė J., Navikas G. 2003. Psichologijos įvadas: vadovėlis. Vilnius: Lietuvos teisės universiteto Leidybos centras.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą